Årets ekskursjon i regi av Selskapet til Vitenskapenes Fremme (SVF) gikk til vakre Rosendal. Her følger reisebrevet fra arrangementskommitéen.
Det var glade og forventningsfulle deltakere som møtte opp i god tid før avreise lørdag 10. mai kl. 09:00 utenfor Grand Hotel Terminus i Bergen. Hver enkelt ble ønsket velkommen både utenfor og inni bussen av arrangementskomiteen bestående av Berit Felde Nøttestad og Leif Nøttestad. Det viste seg etter to grundige opptellinger at vi var totalt 25 deltakere.
Nederst i teksten finner dere bilder som ble tatt underveis!
Vi hadde en trivelig og dyktig sjåfør med godt humør fra Tide, som kjørte oss i vakker vestlandsnatur fra Bergen til Rosendal. Turen gikk i frodig og variert terreng til Trengereid, via Tysse, Holmefjord, Eikelandsosen og Hålandsdalen, videre nedover Mundheimsdalen til Mundheim et steinkast fra Hardangerfjorden, før vi kjørte videre langs fjorden til Gjermundshavn.
I takknemlighet til at det 8. mai var 80 år siden frigjøringsdagen, og at vi har hatt fred i Norge i 80 år, så sang vi: «Fagert er landet» på bussen langs en speilblank Hardangerfjord badet i vårsol. Vi hadde akkurat sunget ferdig alle fem versene da bussen elegant svingte inn på fergeleiet ved Gjermundshavn. Da var det tid for beinstrekk for de som ønsket det før ferja dro. Noen spaserte opp bakken til høyre for ferjeleiet og fikk oppleve vakker Vestlandsnatur med Folgefonna og snødekte fjelltopper i horisonten. Enkelte ble så fascinert av hvor naturskjønt det var, og opplevde øyeblikket så sterkt, at de nesten glemte ferja. Selve ferjeturen på 20 min over Hardangerfjorden ble tilbrakt av flere ute på dekk med panoramautsikt, blå himmel og strålende sol. Her kunne en oppleve en turkis sjøfarge, nærmest sydenstemning, på grunn av våroppblomstringen av Emiliania huxleyi, en encellet organisme som har en overflate dekket av små kalkplater. Disse kalkplatene reflekterer sollyset, og gir fjorden en turkis farge. Det var også mulig å observere niser under overfarten, for de som var årvåkne og festet blikket på overflaten.
Etter en kort sjarmøretappe med bussen fra Årsnes til Rosendal, ble vi hjertelig mottatt og ønsket velkommen av seniorforsker og rosedøling Øystein Skaala. Han tok oss med til auditoriet på Folgefonnsenteret, hvor han presenterte et kunnskapsbasert og interessant foredrag med vitenskapelig dokumentasjon om villaksen generelt og laksen i Guddalselva spesielt. Øystein tok oss med på ulike biologiske, økologiske og genetiske problemstillinger rundt laksen, inkludert utfordringene mellom villaksen og oppdrettslaksen. Deretter overtok naturrettleder Sara Nonås Langhelle scenen, og holdt et levende og informativt foredrag om Folgefonna Nasjonalpark. Hun gikk gjennom fire ulike tema: historisk perspektiv, hvorfor nasjonalpark? muligheter og utfordringer og fremtidsutsikter. Her var det nyttig kunnskap og spennende historie å ta med seg. Tenk at isvegen som går inn til Bondhusvatnet og var ferdig 1863, ble bygd for å kunne eksportere is fra Bondhusbreen. Isen skulle gå til Skottland for å ise ned skotsk laks. Målet var å hogge isen løs i Bondhusbreen, bære den på ryggen ned til vannet, ro over vannet for deretter å kjøre isen til sjøen på hest og kjerre.
Etter så mye kunnskapsformidling, var det tid for lunsj på trivelige Gjøa Restaurant, om lag 200 meters gange fra Folgefonnsenteret. Vi ble servert kald buffet med smakfulle retter, og det var nok de flott tilberedte rekene som ble favoritten blant de fleste av ekskursjonsdeltakerne. Vi hadde satt av en time til å nyte lunsjen, og vi må si at det var en imponerende disiplinert gjeng som holdt tidsskjemaet etter lunsj, da de var punktlig tilbake igjen når det var tid for omvisning og fri dressur i selve Folgefonnsenteret. Da var det også muligheter for å oppleve blant annet Skipsbyggermuseet Skaalurensamlingen med hovedfokus på de historiske og stolte båtbyggertradisjonene i Rosendal. Kvinnherad har lange tradisjoner for båtbygging og har hatt mange skipsverft. Mange kjente skuter ble bygde her, mellom annet Roald Amundsen sin "Gjøa". Skaalurensamlinga er et museum som viser den virksomheten som Skaaluren Skipsbyggeri drev i perioden 1855 – 1955. Folgefonnsenteret, som ble høytidelig åpnet i mai 2017 av statsminister Erna Solberg, tar blant annet for seg bærekraftig bruk av naturressurser. Her fikk deltakerne med seg mye variert og spennende kunnskapsformidling med interaktive utstillinger samlet over to etasjer om bla. vannets kretsløp, fjorden, breen og viktige biologiske arter og økologiske sammenhenger.
Deretter gikk ekskursjonen videre til Baroniet i Rosendal, hvor spennende omvisning både inne i Slottet fra 1665, og ute i den gamle og ærverdige Baronihagen ventet oss.
Slik introduserer Baroniet Rosendal https://www.baroniet.no seg selv på Nobelspråket nynorsk: «Til Slottet frå 1665 mellom fjord, fjell, fonn og fossefall. Til fortida i notida. Til eventyret i verkelegheita. Til ein gøymt skatt i Noreg si kulturhistorie, omkransa av vill og vakker vestlandsnatur ved innlaupet til Hardangerfjorden. Opplev Noreg sitt einaste Baroni, kjenn på duftene frå den blømande rosehagen, det historiske suset mellom dei praktfulle trea. Besøk 1600-talsslottet og få deg ei vandring gjennom ulike stilepokar»
Vi kunne ikke bedt om en flottere ramme rundt vårt besøk til Baroniet. Hvem kunne tro at det skulle bli blå himmel, flau vind og hele 23°C, og hvor naturen bugnet med utstrakt blomstring i Baronihagen allerede 10. mai. Det var en nytelse å vandre rundt i det store hageanlegget med alle de flotte ulike planter og blomster, sildrende bekker omgitt av 300 år gamle praktfulle trær, som oser av historie og gjør området helt spesielt.
Etter å ha avsluttet omvisningene på Baroniet, ble det kjærkommen tid til å sitte ned og kvile en del slitne bein og drøse med hverandre ute ved benkene eller på plenen, før middagen.Den opplevelsesrike ekskursjonen ble avsluttet med en smakfull treretters middag i Ridderstuen på Avlsgården bestående av kamskjell, lammestek og kake/jordbærsorbet. Deretter fikk vi en flott kveldstur med bussen tilbake til Bergen.
Vi vil takke deltakerne under årets ekskursjon for hyggelig sosialt samvær og fine opplevelser sammen. Takk for at dere var så disiplinerte og tro mot vårt oppsatte tidsskjema, slik at vi kunne gjennomføre alt vi hadde planlagt for ekskursjonen!
Beste hilsen
Arrangementskomiteen
v/ Berit Felde Nøttestad og Leif Nøttestad